VERVOERMIDDELEN : OPENBAAR VERVOER

Bus of trein: comfort en betrouwbaar

In Drenthe is het openbaar vervoer heel goed geregeld, het is comfortabel en betrouwbaar. Als u het niet gewend bent met trein of bus te reizen, moet u zich er even in verdiepen voordat u bij een bushalte of op een perron gaat staan. Daarvoor staan hier enkele tips en verwijzingen.

Hoe koopt u een kaartje?

Om te reizen moet u betalen met een OV-chipkaart; een pasje waar een saldo op staat. Daarmee reist u met de bus en de trein. Alle informatie daarover staat op de website OV-chipkaart.nl. Als u vaak reist, kunt u het beste een persoonlijke OV-chipkaart kopen. Daarop kunnen abonnementen en leeftijdskorting worden gezet. Reist u sporadisch, dan is een anonieme OV-chipkaart handiger. De persoonlijke kaart moet u aanvragen via OV-chipkaart.nl, de anonieme kaart koopt u op het station, in de supermarkt of bij de tijdschriftenwinkel. Let op: als u al een NS-abonnement heeft, kan dat pasje ook gelden als OV-chipkaart, mits het OV-chipkaartlogo erop staat.

Leeftijdskorting

Bent u 65 jaar of ouder? Dan kunt u bijvoorbeeld met korting reizen met de bus en de trein van Arriva. De Nederlandse Spoorwegen hebben geen speciaal tarief voor oudere reizigers. U heeft wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig om van een leeftijdskorting te kunnen profiteren.

Reis plannen

De gemakkelijkste website om uw reis te plannen, is OV9292.nl. Zowel de trein als de bus komt in uw reisplan te staan, en ook de loopafstand naar bushaltes. Bovendien ziet u meteen wat de reis u kost. U kunt ook bellen met 0900-9292, dat kost 70 cent per minuut. Kijk voor meer informatie ook op de website van het OV bureau: www.ovbureau.nl.