LICHAMELIJKE CONDITIE : ZIEN EN HOREN

Test uw ogen en oren

Van de ouderen die stoppen met autorijden, doet een kwart dat omdat het gezichtsvermogen afneemt. Verstandig, want goed zicht is uiteraard heel belangrijk in het verkeer. Het is wel goed om uw ogen te laten testen voordat u zo’n ingrijpende beslissing neemt. Er zijn verschillende hulpmiddelen en tips, waardoor u langer – veilig – mobiel kunt blijven.

Ook uw gehoor is van belang in het verkeer. Helemaal als uw reactiesnelheid wat afneemt, is het prettig geen geluiden te missen. Als u niet zeker bent van uw oren, doe dan een test. Tegenwoordig zijn er heel geavanceerde gehoorapparaten; laat u informeren bij een audicien.

Neem direct maatregelen

Het is wellicht mogelijk om de drukste uren en plaatsen te mijden. Als u weet dat u enigszins nachtblind bent, kunt u ook de donkere uurtjes mijden. Of u schaft een contrastverhogende bril aan. En als uw gehoor minder wordt, past u extra op bij het fietsen en gaat u op zoek naar een goed gehoorapparaat. Vermeld dan – als dat zo is – dat u veel fietst, dus dat u geen last wilt hebben van windgeruis.

Oog- en oortesten op internet:

Ogen: http://oogtest.hansanders.be
Ogen: https://oogfonds.nl/oogtest/
Oren: http://www.oorzaken.nl/hoortest.htm
Oren: http://www.hoorwijzer.nl/hoortests/doe-het-zelftests.html

Deze doe-het-zelftests zijn globaal; als uw zicht of gehoor niet optimaal is, is het beter om naar een opticien of optometrist (ogen) en audicien/KNO-arts (oren) te gaan.