VERVOERMIDDELEN : AUTO

De auto biedt vrijheid

U bent waarschijnlijk uw hele leven al vertrouwd met de auto. Voor velen staat de auto symbool voor mobiliteit; ‘zonder auto kom ik nergens’. Met de jaren veranderen verkeersregels, het wegbeeld, de weggebruikers, én u verandert. Het is goed om bewust te zijn van die veranderingen, zodat u wijs op weg kunt blijven gaan.

Maar is het nog veilig?

Inderdaad; de auto biedt veel voordelen: het is eigen, de actieradius is groot, u kunt gaan en staan waar en wanneer u wilt. Maar het moet wel veilig kunnen, daarom kan het zijn dat het verstandig is om bijvoorbeeld de bus of de trein eens te pakken. Of te denken aan een ander handig vervoermiddel: een scootmobiel. Of om mee te rijden met een familielid of kennis.

Rijvaardigheidsrit

Waarschijnlijk heeft u al vele jaren uw rijbewijs. Toch kan het zeker geen kwaad om af en toe uw rijvaardigheid te testen en uw kennis op te frissen via een vrijblijvende rijvaardigheidsrit. Hier leest u hoe een rijvaardigheidsrit in z’n werk gaat.

Tips

Ga goed voorbereid de weg op, dus zorg dat u de route kent. Neem niet per se de kortste, maar de veiligste route. Gebruikt u een navigatiesysteem? Probeer die dan een keer uit voor u een eind gaat rijden. Vermijd het spitsuur en zorg dat u geen haast heeft. Besteed extra aandacht aan hoe u zit en of de spiegels goed staan, installeer eventueel een extra spiegel als u uw hoofd moeilijker kunt draaien. Zorg dat uw auto goed onderhouden is.

Uw auto aanpassen

Met een auto die aan uw handicap is aangepast, kunt u nog jaren veilig aan het verkeer deelnemen. Bijvoorbeeld dat u met de hand gas geeft of dat u gemakkelijker kunt instappen. Er zijn allerlei bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn, uw garage weet de weg. Voor het aangepast rijbewijs moet u bij het CBR zijn (cbr.nl). U hoeft geen nieuw examen te doen, maar u krijgt een aantekening op uw rijbewijs. Daarin staat wat er is aangepast in uw auto en dat u daarmee mag rijden.

Rijbewijs verlengen

Het verlengen van het rijbewijs gaat na uw 65e anders dan u gewend bent. Op pagina 28 leest u hoe dat in z’n werk gaat. 

Links