vervoersmiddelen : fiets

Tip: blijf zo lang mogelijk fietsen

In Nederland is het logisch dat iedereen fietst. Als je ouder wordt, wordt fietsen lastiger. Toch is het raadzaam zo lang mogelijk te blijven fietsen, je beweegt immers in de buitenlucht, dus het is reuze gezond. Hier staan allemaal tips die helpen om zo lang mogelijk te blijven fietsen.

Overweeg de aankoop van een elektrische fiets / e-bike

Dit is een fiets met elektromotor, waarbij u nog wel gewoon trapt. Hij lijkt erg op een gewone fiets, maar doordat het fietsen zo gemakkelijk gaat, vraagt dit wel wat oefening. Er gebeuren soms ongelukken doordat gebruikers nog niet voldoende geoefend hebben. Uw fietsverkoper kan u informatie verschaffen en zorgen voor een proefrit. Ook kunt u informeren naar E-bike-trainingsdagen bij u in de buurt.

Neem een sterke koplamp

De standaard koplamp geeft meestal weinig licht. Als u slecht ziet in het donker, kunt u een ledlamp kopen die bijna net zoveel licht geeft als de koplamp van een auto. 

Gebruik een spiegel

Achteromkijken is lastiger geworden? Gebruik een spiegel; uw fietsenwinkel heeft een goede voor u liggen. Het is even wennen, want de spiegel beweegt en zit soms in de weg. Bevalt ‘ie niet? Spreek af dat de spiegel terug mag na een proefperiode.

Terugtraprem of handremmen?

Handremmen remmen beter dan alleen een terugtraprem. Maar wennen aan een nieuw remsysteem is erg lastig. Oefen op een rustige plek het remmen en het veilig afstappen bij een noodstop.

Zadel beetje lager

Ook zijn er fietsen te koop met een lage instap en een aangepast frame. Daarmee kunt u altijd met beide voeten aan de grond staan zonder van uw zadel af te hoeven.

Driewielfiets

Heeft u moeite met het bewaren van uw evenwicht op de fiets? Of durft u niet meer te fietsen? Dan is de driewielfiets misschien iets voor u. Het is mogelijk een goed alternatief voor de scootmobiel. Kijk voor meer informatie, een folder en een introductiefilmpje op de website Blijfveiligmobiel.nl.

Bescherm uw ogen

Niet voor niets dragen wielrenners brillen. Een fietsbril verhoogt het contrast, haalt hinderlijke schittering uit de ogen en houdt vliegjes, vuil en wind uit de ogen.

Blijf oefenen

Al doende leert men; het is goed om regelmatig te fietsen. Als door omstandigheden de fiets een tijdje in de schuur is blijven staan, is de drempel om weer op te stappen hoger. Lees op de website gawijsopweg.nl over de mogelijkheden om te trainen. Ook zijn er overal wel toerclubs in de buurt, fiets eens mee!