LICHAMELIJKE CONDITIE : KRACHT EN LENIGHEID

Meer beweging betekent meer kracht en lenigheid

Het lijkt in het verkeer alleen maar harder en sneller te gaan. En dat terwijl het ouder worden juist het tegenovergestelde met zich meebrengt: het gaat allemaal wat langzamer. Uw reactiesnelheid neemt af en u bent minder sterk en lenig dan toen u 18 was.

Meer beweging betekent meer kracht en lenigheid. Iemand die sterk is, kan soepel lopen en evenwicht bewaren. Na de 50 neemt de spierkracht af, dus wordt de lenigheid en balans vanzelf minder. Door in beweging te blijven, blijft u sterk en soepel.

Met name met fietsen, autorijden en op de scootmobiel moet u over uw schouder achterom en opzij kijken. Met het fietsen kost op- en afstappen kracht en met lopen is evenwicht belangrijk, helemaal op oneffen terrein. Als u goed getraind blijft, hebt u hier minder moeite mee. Sluit u bijvoorbeeld aan bij een gymnastiekvereniging, ga regelmatig zwemmen of beweeg mee met de programma’s op tv.

Hulpmiddelen

Wordt het toch lastiger, dan zijn er veel hulpmiddelen. Denk aan spiegels op de fiets, een e-bike of een lage-instapfiets. Een stok en rollator helpen bij het lopen. En extra spiegels aan de scootmobiel of in de auto maken het mogelijk langer veilig mobiel te blijven.

Doe-het-zelf-testen

Reactiesnelheid: http://www.veiligheid.nl/tips-en-advies/reactiesnelheidstest
Reactiesnelheid: http://www.nationalemediasite.nl/reactietest.php
Evenwicht: http://www.blijfveiligmobiel.nl/fysieke-beperkingen/evenwicht
Bewegen: http://www.30minutenbewegen.nl/dagelijksedosis30/index.html